Kniha Príbehy z Tokaja môže napomôcť rozvoju turizmu v oblasti

28.02.2012 Košice

Košice 28. februára (TASR) - Milovníkom regionálnych dejín, povestí aj skutočných historických udalostí je určená kniha Príbehy z Tokaja / Tales from Tokaj, ktorej verejná prezentácia sa uskutoční v stredu 29. februára o 17.00 h vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach. Kniha, ktorú vydalo Kultúrne centrum Košického samosprávneho kraja (KSK), prezentuje Tokaj v dejinnom kontexte ako svetoznámu vinársku oblasť, ale tiež z pohľadu miestnych obyvateľov. Okrem priblíženia významu regiónu a historického vývoja jeho siedmich obcí prináša aj sedem poviedok, ktoré vznikli na základe rozprávania najstarších obyvateľov tohto územia. Čitateľ má možnosť spoznať povesti i skutočné príbehy z čias prvej ČSR či obdobia druhej svetovej vojny. Publikácia okrem toho uverejňuje aj recepty ľudových jedál, ktoré sú pre túto oblasť typické.

Autormi diela sú spisovatelia z Literárnej spoločnosti Pravé orechové – Slavomír Szabó, Anna Domaniková, Soňa Jakešová a Jiří Zaťovič. Publikáciu dopĺňajú atmosférické fotografie, ktoré vznikli v rámci tokajského fotografického plenéru usporiadaného Kultúrnym centrom KSK. Kniha je vydaná dvojjazyčne a vznikla v rámci programu Terra Incognita. Prvýkrát bola predstavená v Bruseli v sídle Európskeho parlamentu v novembri 2011 pri príležitosti prezentácie tokajskej oblasti na Slovensku.

„Terra Incognita je samostatný program KSK, ktorý je súčasťou projektu Košice – európske hlavné mesto kultúry 2013. Zameriavame sa na podporu zachovania, sprístupnenia a lepšej prezentácie kultúrno-historického dedičstva v Košickom kraji. Vznik knihy Príbehy z Tokaja je jednou z početných aktivít, ktorými chceme priblížiť nielen minulosť, ale najmä bohaté súčasné možnosti poznávania tunajších unikátnych území, pretože majú obrovský potenciál aj v cestovnom ruchu,“ uviedla riaditeľka Kultúrneho centra KSK Lívia Kratochvílová.

Pre milovníkov beletrie je publikácia možnosťou začítať sa do poviedok, pre turistov má aj iný rozmer. „Každý z príbehov sa viaže ku konkrétnemu miestu, architektonickej pamiatke či prírodnému výtvoru, ktorý je možno navštíviť aj v súčasnosti. Napríklad na Čiernu horu medzi Čerhovom a Veľkou Tŕňou sa inak pozerá neinformovaný návštevník a inak človek, ktorý vie, že podľa povesti údajne kopec umelo navŕšili na mieste, odkiaľ sa verilo, že prichádza na svet mor a neskôr tam údajne žili pračudesné zelené hady s magickou mocou. Budeme veľmi radi, ak si tieto v teréne vyhľadané príbehy osvoja aj sprievodcovia v turistickom ruchu, a urobia územie ešte zaujímavejším, aby Tokaj tokal“ povedal na margo diela predseda Literárnej spoločnosti Pravé orechové Slavomír Szabó.

Verejná prezentácia knihy sa uskutoční za prítomnosti autorov aj obyvateľov oblasti Tokaj a bude spojená s dramatizovaným čítaním.
 

Vyberte región